Protestantse Gemeente Culemborg
zusterlief broederlief expositieZaterdag 30 september (15.30 uur) vindt in de Grote of Barbarakerk in Culemborg de opening plaats van de expositie Zusterlief broederlief met schilderijen van Jeltje Hoogenkamp en gedichten van verschillende dichters bij de zeven elementen van Franciscus’ Zonnelied. De schilderijen maakten eerder deel uit van een veel grotere tentoonstelling; nu krijgen ze, samen met de gedichten, de volle aandacht.

Het bijzondere van de opening is, dat deze gekoppeld is aan de presentatie van een boek met dezelfde titel. De bundel Zusterlief broederlief bevat naast de zeven schilderijen zeven keer tien gedichten, aangevuld met twee versies van het Zonnelied, een oude en een nieuwe. Het boek, een uitgave van Anderszins, is in de boekhandel te koop, maar uiteraard ook vóór en na afloop van de presentatie.

De dichters, onder wie Ria Borkent, Henk Fonteyn, Juliën Holtrigter, René van Loenen en Laura Reedijk, behoren allen tot Schrijverscontact, een vereniging die voortgekomen is uit de sectie letteren van de CNV-kunstenbond. In 2013 kwam van deze dichtersgroep bij Jongbloed de bundel Schriftgedichten uit, destijds genomineerd voor het beste spirituele boek van het jaar.

De opening/presentatie, die de stichting Kunst in de Kerk samen met De Roos van Culemborg organiseert, belooft een uur vol verrassingen te worden met gedichten, muziek en korte bijdragen.
- De dichters lezen een aantal gedichten uit de bundel voor.
- Gerard Pieter Freeman, hoogleraar Franciscaanse Spiritualiteit, licht het Zonnelied toe.
- Marijn Slappendel dirigeert oude en nieuwe versies van het lied.
- Een ensemble speelt liederen over dieren van Camille Saint-Saëns en Alfons van der Mullen.
- Maria ter Steeg, theologe en schrijfster over spiritualiteit en mystiek, ontvangt het eerste exemplaar.

Zaterdag 30 september, aanvang: 15.30 uur (inloop, koffie/thee: vanaf 15.00 uur).
De expositie is daarna nog te bezichtigen op de zaterdagen 7, 14 en 21 en op de zondagen 1, 8, 15 en 22 oktober, van 14.00 tot 17.00 uur in de Grote of Barbarakerk.

Vanaf november maakt de expositie een reis langs een tiental andere kerken in Nederland.