Protestantse Gemeente Culemborg

Daoud NassarVelen zullen zich nog het kostbare gesprek herinneren van Henri Veldhuis met Daoud Nassar op 5 februari 2017 tijdens de dienst waarin wij vierden dat Henri Veldhuis 25 jaar predikant was in Culemborg (zie: 'Henri Veldhuis in gesprek met Daoud Nassar')

In de kerkdienst van 20 september 2020 heeft ds. Annemieke de Bruijn verteld over de problemen die Daoud Nasser nu heeft. Samen met de werkgroep ‘Houd hoop levend, Plant een olijfboom’ is een actie gestart om de familie Nassar te ondersteunen met 50 olijfbomen voor zijn 50e verjaardag (17 oktober 2020) en met persoonlijke berichten.

Daoud is een Palestijns christen, lid van de Evangelisch Lutherse Kerk in Bethlehem en samen met zijn familie (sinds 1916) eigenaar van een stuk land waarop zij wijngaarden, fruit- en olijfbomen telen. Daoud en zijn broer Daher hebben, ondersteund door andere leden van de familie, de droom van hun vader waargemaakt om hun land tot plaats van ontmoeting en vrede te maken (Tent of Nations). Zij laten zich leiden door hun geloof, met als basismotto ‘We Refuse to Be Enemies’.

De familie Nassar gaat door een moeilijke periode. Er zijn veel spanningen door de dreigende annexatie van grote delen van de Westbank (‘vredesplan’ Trump). Omdat Tent of Nations zich te midden van illegale nederzettingen bevindt kan dit grote gevolgen hebben voor hen. Hoewel de annexatie nu formeel is uitgesteld na de overeenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, gaat de praktijk van landonteigening op de Westbank in hoog tempo door. Recent is ruim 50 hectare land van het Palestijnse dorpje Nahalin (naast de Tent of Nations) onteigend en toegevoegd als eigendom aan het Joods Nationaal Fonds. Dit geannexeerde land zal gebruikt worden om de nederzettingen uit te breiden. Ofschoon de familie Nassar eigendomspapieren heeft die in 1924 zijn geregistreerd, betwist de Israëlische overheid al jarenlang de geldigheid daarvan.  De familie wordt voortdurend gedwongen om via gerechtelijke procedures haar gelijk te bewijzen. Dat heeft de achterliggende jaren de familie veel geld en energie gekost. Onlangs begon de nabijgelegen illegale nederzetting Neve Daniel opnieuw een juridisch proces tegen de familie Nassar. De impact van de coronamaatregelen op het werk en voortbestaan van de Tent of Nations is groot. Door het wegblijven van gasten en vrijwilligers is er nog maar weinig bemoedigend contact met de wereld om hen heen.

 

50 olijfbomen en persoonlijke berichten voor 50-jarige Daoud

Zondag 17 oktober 2020 wordt Daoud 50 jaar.

Velen van ons voelen een speciale band. Zijn woorden, zijn levenshouding inspireren ons en geven hoop. Het is belangrijk voor Daoud en zijn familie en alle andere Palestijnen die onder bezetting leven, om te merken dat wij hen niet vergeten zijn (lichtpuntjes in deze moeilijke tijd).

We willen daarom iedereen oproepen om een persoonlijk bericht te sturen, een kaart of e-mailbericht. Ook zouden we het fantastisch vinden om hem een cadeau te kunnen aanbieden, ‘50 olijfbomen voor de 50-jarige Daoud’. Wat vindt u daarvan!

Een cadeau en persoonlijke berichten waardoor Daoud en zijn familie telkens weer de kracht vinden om door te gaan.

Persoonlijke berichten:

E-mails naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kaarten naar: Tent of Nations, Daoud Nassar & family, St Peter Cross Road 1, Nahalin, Palestina via Israel

 

Cadeau voor Daoud Nassar: rekeningnummer: NL 68 INGB 0009 6231 36 t.n.v. penningmeester Olijfboomgroep Culemborg - B.M. Middel onder vermelding cadeau Daoud Nassar. 

We willen het cadeau afronden tijdens de dienst van 1 november 2020. Tussentijds zullen we in de Weekbrieven de stand van zaken bijhouden.