Protestantse Gemeente Culemborg
WS 2017 anneloes 1 cement scheppenDe World Servants van de jongerenprojecten 2017, Anneloes, Anne-Meike en Geert zijn na lange en verre reizen naar Haiti, Nicaragua en Guatemala weer terug. Ze hebben veel te vertellen.

Geert schrijft over zijn project in Guatemala:
Ongeveer één jaar geleden maakte ik de keuze om mee te gaan met World Servants naar Guatemala. En na een jaar lang actievoeren was het dan eindelijk zo ver. Op 10 juli 2017 vertrok ik met mijn kleine groep van slechts 15 man naar Guatemala. Guatemala ligt ten zuiden van Mexico. Er zijn vulkanen en er is met name in het noorden een grote jungle. Wij zaten in de hoofdstad; Guatemala City. Dit is een gigantische stad met wel 2.8 miljoen inwoners. En in die grote, toch ook wel redelijk gevaarlijke, stad moesten wij ons werk gaan doen. 15 gringo’s (vreemdelingen) uit Nederland. 
Geert Guatemala 2017 01We bouwden op de derde verdieping van een kleine school midden in een arme wijk, deze school was van de lokale organisatie AMG International. Dus het was veel stenen, grind en zand naar boven sjouwen. Ook moest er flink gemetseld worden. Alles moest, achteraf gezien gelukkig, aardbevingsbestendig gebouwd worden. Dus dat betekende metalen ringbalken die zorgde dat sectoren apart konden bewegen. 
Behalve bouwen hebben we ook, op meerdere scholen, kinderwerk gedaan. Er is geen dankbaarder werk dan dat. Vanaf het eerste moment dat we het grasveld voor de school opstapte kwamen er honderden lachende kinderen op ons af gerend. Ze wilden opgetild en rondgeslingerd worden, ze stalen je pet van je hoofd en dan mocht jij er achter aan gaan rennen. 
Geert Guatemala 2017 02Gelukkig hebben we ook wat van dit prachtige land gezien en zijn we naar een vulkaan en een voedselprogramma buiten de stad gegaan. Dit waren hele mooie ervaringen. 
Zo mooi dat ik heb besloten om volgend jaar weer mee te gaan. Dus gaat de pepermuntverkoop weer van start. Dit jaar nieuw is de verkoop van handgemaakte kaarten. 

Anneloes schrijft:
Beste mensen, wat ben ik dankbaar dat ik deze zomer naar Haïti kon met World Servants. Ik heb dit project weer veel nieuwe dingen mogen zien, ondanks dat ik al twee keer eerder met World Servants meeging.
Haïti is een heel mooi land, maar het is er ook erg warm (60 graden Celsius). Ik vond het ook heel mooi om te zien hoe enthousiast mensen zingen in de kerk. We hebben vooral rijst met bonen gegeten en genoten van het douchen met twee liter water uit een emmer.
WS 2017 anneloes 2 schoolHaïti is een voormalige kolonie van Frankrijk, waar de slaven de macht hebben gegrepen. Ze hadden alleen geen kennis om het land goed te besturen. Bijna al het tropisch regenwoud is toen gekapt, waardoor het land nu deels onvruchtbaar is. Er is veel natuurgeweld, de orkaan Matthew die in september 2016 over het land raasde heeft veel verwoest. Toch zijn de mensen erg sterk en positief ingesteld: onder alle omstandigheden zorgen ze dat het leven gewoon door kan gaan.

WS 2017 anneloes 3 schooldirecteurWij verbleven in het noorden van het land. In een klein dorpje bouwden we drie klaslokalen bij een basisschool. De drie klaslokalen die er al stonden, had World Servants een aantal jaar eerder gebouwd. We spraken met de directeur van de school (hij staat op de foto hiernaast) en hij vertelde ons: ‘Het is een groot voorrecht dat hier een school is gebouwd door World Servants! Ik ben enorm trots dat ik directeur mag zijn van zo’n goede grote school. Voor de klaslokalen hier stonden moesten kinderen op de grond zitten en schreven ze op een plankje dat ze op hun knie legden. Voor betere scholen moesten de kinderen ruim anderhalf uur lopen in de brandende zon. Nu hoeft dat niet meer! Door de bouw van nieuwe klaslokalen kan ik meer kinderen helpen.’
Soms lijkt ontwikkelingswerk een zinloze druppel op een gloeiende plaat te zijn. Maar tijdens dit project heb ik kunnen zien hoeveel die ene druppel kan betekenen voor een kleine groep mensen!


De World Servantsgroepsbegeleiders 2017- 2018, Henni Versteeg en Cor Bakker,
tel. 516130/0628446626; email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.