Protestantse Gemeente Culemborg
Oudere deelnemers terug uit Malawi
World Servants logo kleinVan 13- 28 okt. waren onze gemeenteleden Cor Bakker, Henni Versteeg en Willem Kiel met World servants op project in Kandezu in Malawi. Samen met 35 andere deelnemers uit andere gemeenten en heel veel locale mensen hielpen ze mee met de bouw van 2 klaslokalen en een lerarenwoning bij een bestaande school in Malawi.

Willem schrijft over zijn ervaringen in Malawi
Terug uit Kandezu heb ik mijn herinneringen nog steeds niet op orde. Steeds dringt een ander beeld zich naar voren, of de flarden van een lied.

Op onze moestuin zie ik de veldjes voor me waarop de boeren van Kandezu mais, suikerriet, bonen, kool, tabak of aardnoten verbouwen. Kijk ik uit het raam over de huizen aan de Linnaeuslaan dan zie ik voor me het dak van het schoolgebouw dat we samen met de bevolking in twee weken tijd hebben neergezet.  
willem 02De 2 nieuwe klaslokalen, naast een bestaande school

Onder mijn Culemborgse douche denk terug aan die in Afrika. Een platje, discreet omhuld met manshoge grashalmen, en 5 liter Kandezuwater is genoeg voor een frisse en complete reiniging.
Ga ik ’s nachts naar het toilet dan ben ik er in een paar tellen. In Kandezu moet ik door de duisternis honderd meter lopen, alleen geholpen door een lampje op mijn voorhoofd. Loop ik naar de kraan dan is er altijd water. In Kandezu is 1 kraan en daar komt niet altijd water uit. Vrouwen, vaak met een kind op hun rug, tillen een vat met 50 liter water op hun hoofd en lopen ermee naar hun huis zonder een druppel te morsen. Ik doe een paar boodschappen bij de COOP. In Kandezu is helemaal geen winkel.
In Culemborg zijn de straten en stoepen netjes geplaveid. In Kandezu heb ik geen stoeptegel of straatsteen gezien. Lig in mijn grote bed dan…… nee het bed op twee matrassen en eigen slaapzak was uitstekend. Op zaterdag 28 oktober waren we na een lange reis weer veilig terug. Anja was in Utrecht om ons op te halen. En nee, ik heb lang geleden geen drie koeien voor haar betaald.
En zo vechten de herinneringen allemaal om voorrang. Hoe dan ook, ik heb een bevolking gezien die blij was dat we er waren. Van alles maakten ze een feest. Moesten er in een lange rij stenen naar de bouwplaats worden doorgegeven? Steeds was er wel een lied. Was er een kerkdienst? Er werd met overgave gezongen en gedanst. De komst van een fietsambulance was meteen weer aanleiding om te danken en te zingen.
willem 01De nieuwe, ontvangen fietsambulance

Kwamen er drie koren zingen? Spontaan ontstond een dorpsfeest dat bijna niet stoppen wilde. En altijd was er weer dat lied: Synadio, Synadijojo, Synadijojo, Yaguira Djito. Yamanga Njumba, Henja. Yamanga Blockoe, Henja. Vembuzi Vitatoe, Henja dank u God dat deze mensen met ons gaan bouwen)
Wllem Kiel  

WSC 2018
Nova de Boo, tegenwoordig woonachtig in den Bosch, heeft zich inmiddels definitief bij groep Culemborg 2018 aangesloten.De nieuwe World Servantsgroep Culemborg 2018 (WSC2018) bestaat nu uit:
Anneloes de Weijer, die samen met haar vriend Arno in 2018 graag op project wil naar Malawi.
Geert Roseboom gaat in 2018, samen met Nova, ook naar Afrika, naar Sierra Leone
Jalke Visser gaat voor het eerst in 2018 mee met een project ‘World Servants Onbeperkt’ naar Bolivia.
2017 viertalNova, Geert, Anneloes en Jalke (vlnr)