Protestantse Gemeente Culemborg
World Servants logo kleinVeel acties van de 2018-deelnemersgroep zijn al (bijna) voorbij en de deelnemers kunnen nu langzamerhand gaan schakelen tussen actievoeren en hun projectvoorbereiding. Op 21-22 april hebben ze hun voorbereidingsweekend in Heino en kunnen ze kennismaken met alle andere deelnemers van hun projectgroep en hun leidersteam.
Dit jaar wordt het daar helemaal een groot feest! Alle landcoördinatoren uit de landen, waar World Servants projecten uitvoert, zijn uitgenodigd om samen op dit voorbereidingsweekend het 30-jarig bestaan van World Servants te vieren.

In onze gemeente hebben we dit jaar ook de 25e plaatselijke World Servantsgroep.
Onze opper-oliebollenbakker kijkt terug:

World Servants Oliebollen bakken, wat een feest!

Het voorjaar nadert al met rasse schreden en toch een oliebollenverhaal in dit kerkblad. Heel veel jaren kopen veel gemeenteleden oliebollen via de deelnemers van World Servants. Er wordt zelfs reclame gemaakt dat ze in de oliebollenbakkerij van Piet Grootenboer ambachtelijk gebakken worden. Daarom een klein kijkje in de keuken en hoe het zover is gekomen.

Het begon einde vorige eeuw, toen de World Servants groep oliebollen ging verkopen. Verkoop ergens begin december en verkoop deur aan deur. Oliebollen uit een fabriek, kant en klaar gekocht, de kwaliteit was niet echt super en toen dachten we: “Dat moet beter kunnen en kunnen we meer verdienen”. Vanaf toen zijn we op bestelling zelf gaan bakken. De eerste jaren in de ‘koude’ fabriek van Van Der Sluis Stalen Meubelen, daarna in de werkplaats van Kool en ook nog in een lege cel bij Zoef Zoef. We bakten toen in een groot aantal frituurpannen en leerden dat de ene frituurpan de andere niet is, wat betreft temperatuur. Het was jaarlijks een heel ‘gedoe’ om aan voldoende frituurpannen te komen die de olie voldoende opwarmden. We deden jaar na jaar ervaringen op, bijv. dat je de lege beslag emmers niet met warm water moet schoonmaken, want dat gaat heel lastig en geeft verstopping. Lijkt nu heel logisch. Ook dat de goedkopere frituurpannen zonder veel techniek voor ons de beste waren. Er staan er nog een paar als ‘relikwie’ bij ons op zolder in de garage. Bakschema’s werden ontwikkeld, afkoel- en inpaksysteem verbeterd. Toch hebben we in 2004 in de werkplaats bij Kool met de frituurpannen het ‘all time high’ record aantal oliebollen gebakken. Uit oude bestanden kwam het aantal van 12.033 bestelde oliebollen tevoorschijn! Een week lang elke dag bakken o.a. voor bedrijven, ’s morgens eerst een paar uur bakken met de groep en dan nog gewoon aan het werk en de dag voor oudjaar een volle dag bakken! Je kunt het je nu niet meer voorstellen, het is voor een goed doel moet je maar denken.

Het bakken werd al eenvoudiger toen er een grote, drie fasen, frituurpan de arena binnen kwam. In combi met nog een aantal frituurpannen werd het bakken eenvoudiger. Het bakken werd helemaal eenvoudig toen de echt grote bak erbij kwam en we afscheid van de kleine pannen namen! In de grote bak kunnen in één keer ongeveer 90 oliebollen worden geschept. Vanaf 2007 wordt er in de garage aan de Beusichemsedijk gebakken. De garage wordt leeggemaakt, goed schoongemaakt en ingericht om te kunnen bakken. Dit betekent: tijdelijke afzuiging monteren, Open Hof schraagtafels bij Jan van den Berg ophalen, dienbladen uit de Open Hof voor de afkoel lopende band en wat verder nog nodig is om er een tijdelijk oliebollenbakkerij van te maken. Tot 2013 gebruikten we ‘professionele’ oliebollenmix van Koopmans die we bij de Sligro haalden. In 2013 toevallig een keer met Theo Brunsveld gesproken over oliebollen bakken en vanaf toen gebruiken we echte professionele mix van Zeelandia met gist. Een grote stap in de verbetering van de kwaliteit. Een bijkomend voordeel was dat vanaf toen het beslag ‘mechanisch’ gemaakt werd. Daarvoor is al het beslag met de hand geslagen, goed voor de conditie en armspieren! Nog steeds worden er jaarlijks ervaringen met Theo uitgewisseld om zo tot verbeteringen te komen.

Na de stress bij de deelnemers over het verkopen, is de bakdag zelf een feest. De jarenlange ervaring, gemotiveerde deelnemers en hulptroepen zorgen ervoor dat het een geoliede machine is geworden. Belangrijk is dat er wel voldoende hulp is, maar niet te veel. Opgemerkt moet wel worden dat een aantal vaste krachten er vanaf het begin bij betrokken zijn: Cor Bakker natuurlijk als begeleider van de groep, Niek Visser in verschillende achtergrond-functies, Mariet Grootenboer die al die jaren heel veel emmers beslag heeft leeggeschept en Piet Grootenboer die al het beslag heeft gemaakt. De ‘fabriek’ draait volgens een vast schema, per 20 minuten worden er twee emmers beslag van elk 2,5 kg bloem gemaakt, emmers gaan naar boven in een warme ruimte om 40 minuten te rijzen. Daarna per emmer leeggeschept in de grote bak, de ongeveer 90 oliebollen bakken 8 minuten, oliebollen eruit en naar de ‘lopende band’ van dienbladen om af te koelen. De rij dienbladen eindigt bij de inpakkers die zakken met oliebollen vullen. De zakken krijgen een gekleurd herkenningsbriefje (met of zonder rozijnen, 5 of 10, elk een eigen kleur). Daarna gaan de zakken naar de opslag, dit jaar voor het eerst in een aanhanger voor de deur, daarvoor naar de zolder van de garage. Op deze wijze is het mogelijk om ruim 5500 oliebollen op één dag te bakken. De volgende dag worden de oliebollen door de deelnemers aangevuld met hulptroepen op de adressen afgeleverd. Het maken van de bezorglijsten was de eerste jaren een project op zich waar Jeannette Luijendijk zich samen met Niek Visser en enkele deelnemers zich op moesten storten. Nu met behulp van Excel is dit heel wat simpeler geworden!

De uitdaging blijft natuurlijk om meer te verkopen dan er in eerste instantie is begroot. Dit betekent extra improvisatie om extra mix te krijgen en soms op het laatst nog een crash actie omdat er nog extra gist nodig is. Dat hoort erbij en maakt het ook elk jaar weer ‘spannend’. Stel je voor dat er niets te improviseren valt, dat past niet in het karakter van een World Servants actie. Een jarenlange actie die naast geld ook heel veel voldoening geeft bij ieder die er aan meewerkt. Dank aan alle kopers van oliebollen, de hulptroepen die er jaarlijks zijn en de rozijnen van Giel Smits. Op deze manier kunnen we inhoud blijven geven aan het motto van World Servants ‘bouwen aan verandering’.
Het duurt nog even voor de bestellijsten weer in de kerken liggen, maar nu alvast een oproep om zo veel mogelijk oliebollen bij de deelnemers te bestellen. We willen de traditie nog wel een poosje voortzetten om het jaar, na een geslaagde oliebollen actie, met een echt schone garage te beginnen en we genieten op ‘De Kikvors’ de eerste weken nog na van de geur van oliebollen wanneer we in de garage komen.

Piet Grootenboer

De deelnemers van de groep van dit jaar zijn nog niet klaar…….

Bij de deelnemers en de begeleiders van de groep kunt u nog steeds Wilhelminapepermunt kopen:
1 doosje voor € 1,50, 4 doosjes voor € 5,-- en 12 doosjes in een grote doos voor € 12,--.
Bij een bestelling van meer dan 10 doosjes wordt de pepermunt bij u thuis bezorgd.

De potjes stoofperen op sap zijn ook weer ‘ruim’ in voorraad.
Onze kokers hebben een nieuwe voorraad potjes gemaakt.
U kunt ze weer kopen voor minimaal € 2,50 per potje. U mag natuurlijk ook meer betalen voor het goede doel!

Ook zijn er Klassieke CD’s voor € 2,-- per stuk.

Alle artikelen zijn in de 40-dagentijd niet in de kerk te koop, maar alleen telefonisch of via e-mail bij de deelnemers en/of begeleiders van de groep te bestellen.
Uw bestelling kunt u ophalen of wordt bij u thuis gebracht.

World Servantsgroepsbegeleiders WSC 2018,
Henni Versteeg en Cor Bakker,
tel. 516130/06-28446626
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of ons groeps-e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.