Protestantse Gemeente Culemborg
World Servants logo kleinZo aan het eind van weer een World Servants-seizoen zijn de deelnemers nog bezig met de verkoop van pepermunt en stoofperen op sap en met de:

Avondvierdaagse
Van maandag 4 t/m donderdag 7 juni lopen alle WS-deelnemers van onze Culemborggroep min of meer ‘verplicht’ de avondvierdaagse. De deelnemers lopen niet voor zichzelf, maar duwen 4 avonden de bewoners van zorgcentrum Beatrix die rolstoelgebonden zijn. Voor deze ’prestatie’ ontvangen ze als beloning voor hun maatschappelijke inzet in Culemborg een bijdrage van de Stichting Elisabeth Weeshuis.

Stichting Elisabeth WeeshuisElisabeth van Culemborg (1475-1555) was de laatste Vrouwe van de ‘heerlijkheid Culemborg’. Zij stierf kinderloos en liet een groot vermogen na. In haar testament bepaalde zij dat haar nalatenschap bestemd moest worden voor de ‘regte armen’. Gedurende vierhonderd jaar is daar invulling aan gegeven door het exploiteren van een weeshuis. Het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland. Tegenwoordig zijn er geen weeshuizen meer in ons land. Het Weeshuis in Culemborg wordt nu voor andere doeleinden gebruikt.
De Stichting Elisabeth Weeshuis steunt met de opbrengsten van haar vermogen goede doelen en maatschappelijke projecten in Culemborg.
Het college van protectoren, dat al meer dan vierhonderd en vijftig jaar haar nalatenschap beheert, heeft nog steeds de ondersteuning van de arme medemens tot doel in de lijn van het gedachtegoed van Vrouwe Elisabeth. Zij doet dat door projecten en organisaties in Culemborg en nabije omgeving financieel te steunen.
Zo ontvangen de Culemborgse World Servants deelnemers een bijdrage voor hun project voor hulp aan de allerarmsten ook op andere plaatsen in de wereld dan Culemborg.

World Servants groep 2018Uitzwaaidienst
Zondag 24 juni worden in de gezamenlijke dienst in de Open Hof de drie deelnemers van de World Servantsgroep Culemborg 2018, Anneloes de Weijer, Geert Roseboom en Jalke Visser uitgezwaaid.

Anne-Meike, Piet, Arno
Ook de drie individuele deelnemers uit onze gemeente: Anne-Meike Spithoven, Piet Grootenboer en Arno de Vries, de vriend van Anneloes, die komende zomer ook met World Servants op project gaan, worden in deze dienst uitgezwaaid. Voor het eerst zal Elsje in een WS-uitzwaaidienst voorgaan. World Servants, die dit jaar 30 jaar bestaat, heeft voor de deelnemers die op project gaan het motto: ‘Movement of builders, serving since 1988’.

Anne Meike Piet Grootenboer Arno
Anne-Meike Piet Arno

Projectlanden

Bolivia
Jalke gaat van 12 t/m 28 juli mee met de de eerste editie van een ‘World Servants Onbeperkt’-project.
Jalke, die roldstoelgebonden is, gaat samen met andere deelnemers met een lichamelijke beperking meebouwen aan twee lokalen en een toiletblok voor een nieuwe kleuterschool, vlakbij een school voor kinderen en jongeren met een beperking. Ze gaat dit doen in El Torno in Bolivia, een stadje aan de rand van het regenwoud.
Er zijn nu 218 kleuters. Met de komst van extra lokalen kunnen er vijftig kleuters meer naar school. Samen met de school en de overheid bouwt Jalke daar aan hun toekomst en aan die van hun families, die onderwijs toegankelijk willen maken voor elk Boliviaans kind.

Malawi
Anneloes en Arno gaan samen van 13 juli-2 augustus naar Katheska in Malawi.
Zij gaan hier met hun groep en de locale bevolking een schoolgebouw met daarin twee klaslokalen en een kantoor bouwen.
Op dit moment zijn er voor de 340 leerlingen te weinig klaslokalen in Katheska. Zij gaan meebouwen aan beter onderwijs voor deze basisschoolkinderen!

Sierra Leone
Geert gaat van 13 juli-2 augustus in Lunsar in Sierra Leone meebouwen aan drie klaslokalen van een basi school met 393 leerlingen en 11 leerkrachten. Op de school zitten weeskinderen en kinderen van blinde bedelaars. Door te bouwen aan een school bied je de allerarmsten de kans om kwalitatief goed onderwijs te krijgen.
Ook Anne-Meike gaat naar dit project, als medisch leider.

Zambia
In Miloso in centraal Zambia bouwde World Servants samen met de locale bevolking al eerder de Miloso High School.
Ons gemeentelid Piet Grootenboer gaat van 13 augustus-1 september als leider van een groep jongeren uit de GKV in Gramsbergen meebouwen aan een nieuw gebouw met meerdere slaapkamers en toiletten bij deze school voor in totaal 44 jongens. Deze jongens, die bijvoorbeeld wees zijn of uit ver gelegen gebieden komen, hebben geen plek om te wonen of wonen te ver weg om heen en weer te reizen en moeten daardoor bij de school blijven wonen.

Volgend jaar:
Als je in 2019 16 jaar of ouder wordt, kun je ook met World Servants op project.
Je kunt je deelnemersbijdrage van ongeveer €2.500,- zelf betalen of samen met andere deelnemers uit Culemborg in de World Servantsgroep Culemborg 2019 met acties samen bij elkaar werken.
As je in deze groep wilt meedoen moet je jezelf vóór of uiterlijk op de startzondag 9 september 2018 opgeven. Bij een groep van 6 deelnemers is de groep financieel vol!

World Servantsgroepsbegeleiders WSC 2018/2019,
Henni Versteeg en Cor Bakker,
tel. 516130/0628446626;
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of ons nieuw groepse-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.