Protestantse Gemeente Culemborg

buster keatonIn de Grote of Barbarakerk zijn momenteel geen kerkdiensten, en ook geen culturele evenementen. De Roos van Culemborg en de Stichting Muziek in de Grote of Barbarakerk hebben daar iets op bedacht. Op vrijdag 29 mei om 20.30 uur was er een bijzonder (digitaal) evenement: een orgelconcert samen met een film.

Organist Geerten Lieftink improviseerde op het grote Verhofstadtorgel van de Barbarakerk bij de komische stomme film ‘Sherlock jr’ van Buster Keaton uit 1924. De wonderlijke capriolen op het filmdoek onderstreept de organist met muzikale hoogstandjes.

Concert + film is thuis te beluisteren en te bekijken via deze link. Bijdragen in de kosten kan via ‘de hoed’:  bankrekening en QR-code zichtbaar aan het slot.

De gemeente heeft een eigen cantor-organist in dienst, die in samenwerking met de predikant en onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad zorg draagt voor de muziek in de kerkdienst. De cantor-organist is ook dirigent van de Barbara Cantorij.

Barbara Cantorij 2019Ongeveer tien keer per jaar verleent de Barbara Cantorij medewerking aan de ochtenddienst in de Barbarakerk of de Open Hof. Daarnaast voert de Cantorij enkele malen per jaar een cantate uit in een vesper, een Requiem in de vesper op de laatste zondag van het kerkelijk jaar en een Passie in de vesper op Palmzondag.

Hier het jaaroverzicht van de cantorij.

cover KlaarlichtNa een prachtig orgelconcert in de Grote of Barbarakerk op 5 september 2014 presenteerde cantor-organist Marijn Slappendel zijn eerste CD 'Klaarlicht'. Daarop staan orgelwerken van o.a. Bach, Couperin, Froberger en Speth, uitgevoerd op de beide orgels van de Barbarakerk.

De CD kost € 12,- (exc. verzendkosten) en is te bestellen bij Marijn zelf via zijn email adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hier foto's van concert en presentatie: foto's

Cantorij_jubileumconcertOp zaterdagavond 5 november 2011 was er een feestelijk jubileumconcert van de Barbara Cantorij ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan. Het werd een prachtige avond onder leiding van dirigent Marijn Slappendel, die natuurlijk op de foto ging met zijn voorganger Bert Lassing. 

Hier de foto's: Jubileumconcert

Kerk LilleIn het weekend van 15 en 16 juni 2013 was de Barbara Cantorij in Lille, op uitnodiging van de Eglise Réformée en de Eglise Luthérienne. Het contact was tot stand gekomen via Jan Albert Roetman, predikant van de Eglise Réformée en broer van cantorijlid Jet Roetman.

In de zondagochtenddienst, waarin werd gevierd dat beide kerkgenootschappen in Frankrijk zijn gefuseerd, zong de Barbara Cantorij samen met het plaatselijke kerkkoor Sumité de cantate Brich dem Hungrigen dein Brot van J.S. Bach. Op zaterdagavond gaf de cantorij een concert in dezelfde kerk.

Klik hier voor de fotos van dit weekend.