Protestantse Gemeente Culemborg

Voor de kinderen van de kindernevendienst zijn er voor zondag 20 september een verhaal en twee werkbladen beschikbaar.

20200920 plaatje KoZHet verhaal over Daniël is hier te beluisteren (op de website van Kind op Zondag) en heeft als titel: 'Een nieuw land met nieuwe regels'.

De werkbladen zijn hier te downloaden: werkblad 1 en werkblad 2.

De tekst die bij de werkbladen hoort is:

Hoe blijf je jezelf?
Daniël werd als balling meegenomen naar Babylon. Als ‘vreemdeling’ wordt hij aan het hof gebracht en klaargestoomd om daar als intellectueel te dienen. In dit ‘vreemde’ land zijn er andere gebruiken en manieren.

Werkblad 1
Op het werkblad staat een werkje over eten; Daniël eet alleen groente, fruit en water. Hij weigert ander voedsel. Vraag de kinderen: Wat eet jij graag? Wat eet Daniël?
Werkwijze: Verbind jouw lievelingskostje en het bord met een groene potloodlijn. Kleur daarna de plaatjes van het eten dat Daniël mag eten.
Knip de plaatjes uit voor Daniël en plak ze op zijn bord.
Tip: Geef de kinderen twee werkbladen. Dan kunnen ze twee borden beplakken. Met eten voor Daniël en eten voor zichzelf.
Nodig: kleurpotloden, stiften, pennen, prikpennen en -lappen, scharen, lijm.

Werkblad 2, voor lezende kinderen
Zelfs de naam van Daniël is veranderd. Is het moeilijk jezelf te blijven in een ‘vreemd’ land, met andere gebruiken en manieren? Vind jij het weleens moeilijk om jezelf te blijven? En durf je dat? Op het werkblad staat een lef-test.
Oudere kinderen vinden het vaak leuk hun ‘score’ te lezen en te vergelijken.
Uitslag lef-test:
40-48 punten
Zo, jij hebt wel heel veel lef! Maar... denk je wel altijd goed na over wat je doet? En kijk je antwoorden eens na. Heb je alleen lef voor jezelf ? Of durf je ook voor anderen op te komen?
25-39 punten
Je hebt best wel lef. Maar je denkt wel na voor je iets doet. Daardoor kun je kiezen waarvoor jij je lef wilt gebruiken: voor jezelf en voor een ander.


Het werkbladen van 13 september zijn hier en hier nog te downloaden.