Sinds 2014 zijn we 'Groene Kerk'. Die titel nodigt uit om ons te blijven afvragen wat goed is en wat nog beter kan. In 2015 staat de werkgroep Kerk in Actie Culemborg stil bij alledaagse afwegingen die raakvlak hebben met duurzaamheid.
Eerder hebben we er al bij stil gestaan dat het belangrijk is om kritisch te zijn op wat je koopt. Maar hoe duurzaam het product ook is wat je koopt, uiteindelijk komt het toch bij het afval terecht.
Er is veel veranderd in de afvalwereld. Werd 30 jaar geleden de hele boel nog begraven of verbrand, nu wordt zoveel mogelijk gekeke naar hergebruik van materialen. Het afval is bron van nieuwe grondstoffen geworden.
In Culemborg merken we dat we door AVRI worden aangemoedigd om ons afval te scheiden. Het groen afval, plastic en papier wordt gratis opgehaald; voor restafval in de grijze container moeten we betalen. Voor veel mensen bleek dit een goede stimulans te zijn om het afval beter te gaan scheiden.
Wat kun je als kerklid nog meer doen?
Allereerst: koop spullen van goede kwaliteit.
Wanneer je iets niet meer nodig hebt: breng het naar de kringloopwinkel Bartje of de container van Secunda in de milieustraat.
Breng je groot afval naar de milieustraat van de AVRI; alles wordt daar in aparte containers ingezameld zodat het zoveel mogelijk hergebruikt kan worden.
Wanneer u nog oude mobieltjes in een la hebt liggen, is dit het moment om ze op te ruimen.
Deze maand houdt de Kerkinactie groep een speciale inzamelingsactie van oude mobieltjes. Van zondag 24 mei tot en met 5 juli staat er een inzamelingsbak in de Open Hof en de Barbarakerk waarin u uw oude mobieltjes kunt deponeren.
De mobieltjes gaan naar Kerk in Actie. Kerk in Actie verkoopt ze en krijgt voor veel mobieltjes maximaal €3,50. Geld dat wordt gebruikt om mensen in nood een nieuwe toekomst te geven. De ingezamelde mobieltjes worden door het bedrijf Eeko nagekeken, zo mogelijk gerepareerd en weer verkocht. Ze worden met name in Afrika en Azië op de markt gebracht waar het GSM netwerk vele malen betrouwbaarder is dan het 'vaste' net en er veel vraag is naar de goedkopere recycle toestellen. Niet meer te repareren mobieltjes worden milieuverantwoord verwerkt.
We hopen dat er veel oude mobieltjes een nieuwe bestemming zullen krijgen!
Op onderstaande websites vindt u meer over dit onderwerp:
www.avri.nl
www.milieucentraal.nl/afval