Protestantse Gemeente Culemborg
Poster Mendelssohn

Op zondagavond 2 oktober klinken er in de Grote of Barbarakerk drie muziekwerken van F. Mendelssohn, die hij baseerde op psalmteksten.

Het imposante ‘Psalm 42, wie der Hirsch schreit’ en het ingetogen ‘Hör mein bitten (uit Psalm 55) worden uitgevoerd door de Barbaracantorij, Concerto da Fusignano en een sopraan-solist. Marijn Slappendel speelt op het Verhofstadtorgel de derde Sonate van Mendelssohn, gebaseerd op Psalm 130.

 

Tussen de uitvoeringen door draagt René van Loenen de teksten van deze psalmen voor uit ‘150 Psalmen vrij’ van Huub Oosterhuis.

 

Aanvang: 19.00 uur. Toegang vrij; collecte bij de uitgang. Van harte welkom!

Barbara Cantorij 2019De gemeente heeft een rijke liturgische en kerkmuzikale traditie. Daarin is ook veel aandacht voor nieuwe liturgische teksten en kerkmuziek. Een deel daarvan komt uit de eigen kring van de gemeente, gemaakt door cantor-organisten en twee dichters met een meer dan lokale reputatie. Er is een eigen cantorij. 
Ongeveer tien keer per jaar verleent de Barbara Cantorij medewerking aan de ochtenddienst in de Barbarakerk of de Open Hof. Daarnaast voert de Cantorij enkele malen per jaar een cantate uit in een vesper, een Requiem in de vesper op de laatste zondag van het kerkelijk jaar en een Passie in de vesper op Palmzondag.

Hier het jaaroverzicht van de cantorij.

Slappendel_MarijnDe gemeente heeft een eigen cantor-organist in dienst, die in samenwerking met de predikant en onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad zorg draagt voor de muziek in de kerkdienst. De cantor-organist is ook dirigent van de Barbara Cantorij.
Sinds 2005 werkt Marijn Slappendel (1973) als cantor-organist in de Grote of Barbarakerk. Regelmatig treedt hij op als begeleider van koren, als continuospeler of solistisch. Daarnaast werkt hij als docent orgel en piano. 

 

 

 

Lees meer...

cover KlaarlichtNa een prachtig orgelconcert in de Grote of Barbarakerk op 5 september 2014 presenteerde cantor-organist Marijn Slappendel zijn eerste CD 'Klaarlicht'. Daarop staan orgelwerken van o.a. Bach, Couperin, Froberger en Speth, uitgevoerd op de beide orgels van de Barbarakerk.

De CD kost € 12,- (exc. verzendkosten) en is te bestellen bij Marijn zelf via zijn email adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hier foto's van concert en presentatie: foto's

Cantorij_jubileumconcertOp zaterdagavond 5 november 2011 was er een feestelijk jubileumconcert van de Barbara Cantorij ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan. Het werd een prachtige avond onder leiding van dirigent Marijn Slappendel, die natuurlijk op de foto ging met zijn voorganger Bert Lassing. 

Hier de foto's: Jubileumconcert

Kerk LilleIn het weekend van 15 en 16 juni 2013 was de Barbara Cantorij in Lille, op uitnodiging van de Eglise Réformée en de Eglise Luthérienne. Het contact was tot stand gekomen via Jan Albert Roetman, predikant van de Eglise Réformée en broer van cantorijlid Jet Roetman.

In de zondagochtenddienst, waarin werd gevierd dat beide kerkgenootschappen in Frankrijk zijn gefuseerd, zong de Barbara Cantorij samen met het plaatselijke kerkkoor Sumité de cantate Brich dem Hungrigen dein Brot van J.S. Bach. Op zaterdagavond gaf de cantorij een concert in dezelfde kerk.

Klik hier voor de fotos van dit weekend.