Protestantse Gemeente Culemborg

World Servants organiseert in 2024 naast de projecten in Afrika, Zuid-Amerika en Azië ook projecten in Nederland.

In Nederland kun je in de Glind en Hummeloo in juli/augustus 2024 gratis met World Servants op project.
Als deelnemer aan een project in Nederland doe je mee aan de maatschappelijke diensttijd (MDT). De overheid vindt maatschappelijke betrokkenheid in Nederland belangrijk en financiert het daarom grotendeels. Je deelname aan deze projecten is dan ook gratis. Zo maken we MDT voor iedereen toegankelijk!

Lees meer...

World Servants Cul logo nw 25‘Bouwen aan verandering’ is het motto van World Servants. Elk jaar gaan er vanuit onze gemeente jongeren samen met andere jongeren uit Nederland mee met World Servants naar het buitenland! Je bouwt daar mee aan lerarenwoningen of klaslokalen. Je praat met elkaar over wat je meemaakt en wat de rol van je geloof daarin is. Zo verandert de situatie op je project en verbeteren de onderwijsomstandigheden. Misschien ben je ook zelf wel veranderd als je terugkomt van je project. Zo heb je samen gebouwd aan verandering: daar en bij je zelf.

Lees meer...

World Servants logo klein De actieperiode voor de deelnemers van de World Servantsgroep 2019 is bijna afgelopen.
Inmiddels zijn ze druk bezig met de voorbereiding van hun eigen project. Begin mei tijdens het voorbereidingsweekend in Heino hebben ze al kennis gemaakt met alle andere deelnemers van hun project.

We hebben de deelnemers hebben uitgezwaaid in de gezamenlijke dienst op zondag 23 juni in de Open Hof met ds. Elsje Braam als voorganger en muzikale bijdrage van de band ‘AppleMousse’ van Henk van der Weerd uit Kampen.

Lees meer...

Anneloes de Weijer, Arno de Vries, Anne-Meike Spithoven, Piet Grootenboer, Geert Rooseboom en Jalke Visser zijn al weer enkele weken terug van hun projecten in Malawi, Zambia Sierra Leone en Bolivia. Alle groepen hebben veel van de locale cultuur kunnen zien en ondanks de soms grote regenbuien toch hun gebouwen/klaslokalen kunnen afbouwen.

Jalke was mee met een project ’onbeperkt’WS 2018 Jalke
Na een heel jaar van pepermunt verkopen, oliebollen bakken en appels schillen voor de appeltaart, ben ik afgelopen zomer toch echt op reis geweest met World Servants naar Bolivia.
Wat is Bolivia een prachtig land met haar mooie, hoge bergen en drukke steden! De bevolking ving ons op met open armen.

Lees meer...

De actieperiode voor de deelnemers van de World Servantsgroep 2019 is bijna afgelopen.
Langzamerhand zijn ze bezig met hun laatste acties:

Tuinonderhoud Grote of Barbarakerk
Op verzoek van de kerkrentmeesters helpen de deelnemers tegen betaling periodiek mee met het onderhoud van de tuin rondom onze kerk.

Lees meer...

Voor 2019 is er weer een nieuwe World Servants-groep Culemborg gevormd om hun deelnemersbijdrage voor hun project in 2019 bij elkaar te werken:
Anneloes de Weijer en Arno de Vries gaan weer op project, nu voor het eerst als leider van een groep. Zij gaan naar Myanmar.
Geert Rooseboom gaat in zijn examenjaar toch ook in 2019 op project. Hij moet z’n project nog kiezen.

Lees meer...

World Servants logo kleinZo aan het eind van weer een World Servants-seizoen zijn de deelnemers nog bezig met de verkoop van pepermunt en stoofperen op sap en met de:

Avondvierdaagse
Van maandag 4 t/m donderdag 7 juni lopen alle WS-deelnemers van onze Culemborggroep min of meer ‘verplicht’ de avondvierdaagse. De deelnemers lopen niet voor zichzelf, maar duwen 4 avonden de bewoners van zorgcentrum Beatrix die rolstoelgebonden zijn. Voor deze ’prestatie’ ontvangen ze als beloning voor hun maatschappelijke inzet in Culemborg een bijdrage van de Stichting Elisabeth Weeshuis.

Lees meer...

World Servants logo kleinVeel acties van de 2018-deelnemersgroep zijn al (bijna) voorbij en de deelnemers kunnen nu langzamerhand gaan schakelen tussen actievoeren en hun projectvoorbereiding. Op 21-22 april hebben ze hun voorbereidingsweekend in Heino en kunnen ze kennismaken met alle andere deelnemers van hun projectgroep en hun leidersteam.
Dit jaar wordt het daar helemaal een groot feest! Alle landcoördinatoren uit de landen, waar World Servants projecten uitvoert, zijn uitgenodigd om samen op dit voorbereidingsweekend het 30-jarig bestaan van World Servants te vieren.

In onze gemeente hebben we dit jaar ook de 25e plaatselijke World Servantsgroep.
Onze opper-oliebollenbakker kijkt terug:

Lees meer...

WS 2017 anneloes 1 cement scheppenDe World Servants van de jongerenprojecten 2017, Anneloes, Anne-Meike en Geert zijn na lange en verre reizen naar Haiti, Nicaragua en Guatemala weer terug. Ze hebben veel te vertellen.

Lees meer...

World Servants groep 2018Voor 2018 heeft zich een nieuwe World Servantsgroep Culemborg 2018 (WSC2018) gevormd: Anneloes de Weijer wil weer graag op project, maar nu naar Malawi.
Geert Roseboom, ook zo enthousiast terug, wil ook op herhaling, maar dan nu naar Afrika, naar Sierra Leone

World Servants organiseert voor het eerst in 2018 een project ‘World Servants Onbeperkt’ voor deelnemers met een lichamelijke beperking. Eindelijk kan Jalke Visser nu ook mee op project! Ze gaat meebouwen aan een school in El Torro in Bolivia.

Lees meer...

Oudere deelnemers terug uit Malawi
World Servants logo kleinVan 13- 28 okt. waren onze gemeenteleden Cor Bakker, Henni Versteeg en Willem Kiel met World servants op project in Kandezu in Malawi. Samen met 35 andere deelnemers uit andere gemeenten en heel veel locale mensen hielpen ze mee met de bouw van 2 klaslokalen en een lerarenwoning bij een bestaande school in Malawi.

Willem schrijft over zijn ervaringen in Malawi
Terug uit Kandezu heb ik mijn herinneringen nog steeds niet op orde. Steeds dringt een ander beeld zich naar voren, of de flarden van een lied.

Lees meer...

WordlServants 2018Ben je of word je in 2018 jaar 16 jaar en wil je net als Anneloes en Geert ook zo’n mooie ervaring gaan meemaken in een ver land en samen je deelnemersgeld met acties bij elkaar werken, dan kun je jezelf nu al en tot uiterlijk 10 september 2017, de startzondag, opgeven voor de nieuwe World Servantsgroep Culemborg 2018, de 25e Culemborg-groep, bij de begeleiders van de groep.

Neem vooral je vrienden en vriendinnen mee, ook al zijn ze misschien niet kerkelijk gebonden. Bij aanmelding van 7 deelnemers is de groep vol. Je kunt mee in volgorde van digitale aanmelding bij de begeleiders. Samen kunnen we dan vroeg in het seizoen met de eerste acties beginnen.

Lees meer...

wereldwinkel overdracht cheque 2016Wereldwinkel Culemborg besloot om in 2016 World Servants jongeren uit Culemborg te supporten. Voor de zomer werd er al een financiële bijdrage geleverd aan de bouw van een watertank in Ghana.

Nu is er alvast een bijdrage geleverd aan de actie van Geert Roseboom die met zo’n 30 andere enthousiaste jongeren mee gaat helpen bij de bouw van klaslokalen van een middelbare school in de buitenwijk Verbena in het noorden van de stad Guatemala City.

Lees meer...

De World Servants deelnemers zijn weer terug van hun project.
Hier de foto's

Lianne de Ruiter
Lianne de Ruiter schrijft over haar project in Malawi:

Het warme hart van Afrika was afgelopen zomer de bestemming van mijn project. En het wordt niet voor niets het warme hart van Afrika genoemd. Wat is Malawi een mooi land met prachtige mensen en onbeschrijflijk mooie natuur.
Samen met een groep van in totaal 27 personen hebben we twee klaslokalen en twee latrines gebouwd in het kleine dorpje Kapirimtiwa dat ver in de binnenlandse heuvels van Malawi ligt.

Lees meer...