Protestantse Gemeente Culemborg

DoortochtvanJeltjeH klein

Op 4 november was er een kunstvesper in de Grote of Barbarakerk. Het thema was ‘Doortocht‘. Dat is ook de titel van het schilderij van kunstenaar Jeltje Hoogenkamp (Sneek, 1946), dat centraal stond. Het schilderij (hier afgebeeld) past bij Exodus 14, vers 19 en 20 over de doortocht door de Schelfzee: de engel van God en de wolkkolom stelden zich achter de Israëlieten op, tussen hen en het leger van de Egyptenaren in. “Aan de ene kant bracht de wolk duisternis, aan de andere kant verlichtte de vuurzuil de nacht.”Werk van Jeltje Hoogenkamp

jeltje veld 12347 b

Schilderijen in warme kleuren roepen oude verhalen tot leven. Soms verwijzend naar symbolen van de joods/christelijke cultuur, meditatief, monochroom van opzet en op zoek naar uiterste eenvoud. Alleen simpele vormen kunnen verwijzen naar het onvoorstelbare. Jeltje maakt gebruik van gemengde technieken. Terugkerende thema's zijn: paradijs - de doortocht - bloed aan de deur - kwakkels en manna - heilige huisjes - vogel - vis -ei - moeder/kind - doopjurk – landschappen.

MantelvanJeltjeHoogenkamp klein

Jeltje: “Tijdens het schilderen ben ik altijd op zoek naar evenwicht. Snel tevreden ben ik niet. Het komt voor dat ik hele stukken weg- of overschilder. Het werk bestaat dus letterlijk en figuurlijk uit meerdere lagen. Het gaat mij er om dat iedereen bij mijn schilderijen zelf iets kan bedenken, er zelf iets uit kan halen dat iets met hem of haar doet.”