Protestantse Gemeente Culemborg

Daoud NassarVelen zullen zich nog het kostbare gesprek herinneren van Henri Veldhuis met Daoud Nassar op 5 februari 2017 tijdens de dienst waarin wij vierden dat Henri Veldhuis 25 jaar predikant was in Culemborg (zie: 'Henri Veldhuis in gesprek met Daoud Nassar')

In de kerkdienst van 20 september 2020 heeft ds. Annemieke de Bruijn verteld over de problemen die Daoud Nasser nu heeft. Samen met de werkgroep ‘Houd hoop levend, Plant een olijfboom’ is een actie gestart om de familie Nassar te ondersteunen met 50 olijfbomen voor zijn 50e verjaardag (17 oktober 2020) en met persoonlijke berichten.

Daoud is een Palestijns christen, lid van de Evangelisch Lutherse Kerk in Bethlehem en samen met zijn familie (sinds 1916) eigenaar van een stuk land waarop zij wijngaarden, fruit- en olijfbomen telen. Daoud en zijn broer Daher hebben, ondersteund door andere leden van de familie, de droom van hun vader waargemaakt om hun land tot plaats van ontmoeting en vrede te maken (Tent of Nations). Zij laten zich leiden door hun geloof, met als basismotto ‘We Refuse to Be Enemies’.

De familie Nassar gaat door een moeilijke periode. Er zijn veel spanningen door de dreigende annexatie van grote delen van de Westbank (‘vredesplan’ Trump). Omdat Tent of Nations zich te midden van illegale nederzettingen bevindt kan dit grote gevolgen hebben voor hen. Hoewel de annexatie nu formeel is uitgesteld na de overeenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, gaat de praktijk van landonteigening op de Westbank in hoog tempo door. Recent is ruim 50 hectare land van het Palestijnse dorpje Nahalin (naast de Tent of Nations) onteigend en toegevoegd als eigendom aan het Joods Nationaal Fonds. Dit geannexeerde land zal gebruikt worden om de nederzettingen uit te breiden. Ofschoon de familie Nassar eigendomspapieren heeft die in 1924 zijn geregistreerd, betwist de Israëlische overheid al jarenlang de geldigheid daarvan.  De familie wordt voortdurend gedwongen om via gerechtelijke procedures haar gelijk te bewijzen. Dat heeft de achterliggende jaren de familie veel geld en energie gekost. Onlangs begon de nabijgelegen illegale nederzetting Neve Daniel opnieuw een juridisch proces tegen de familie Nassar. De impact van de coronamaatregelen op het werk en voortbestaan van de Tent of Nations is groot. Door het wegblijven van gasten en vrijwilligers is er nog maar weinig bemoedigend contact met de wereld om hen heen.


50 olijfbomen voor de 50-jarige Daoud


Zondag 17 oktober 2020 is Daoud 50 jaar geworden.


Velen van ons voelen een speciale band. Zijn woorden, zijn levenshouding inspireren ons en geven hoop. Het is belangrijk voor Daoud en zijn familie en alle andere Palestijnen die onder bezetting leven, om te merken dat wij hen niet vergeten zijn (lichtpuntjes in deze moeilijke tijd).


We hebben u opgeroepen om een cadeau te geven in de vorm van een gift voor ‘50 olijfbomen voor de 50-jarige Daoud’.

Deze oproep heeft het prachtige bedrag van € 1.896,50 opgebracht!

Dat geld is verzameld op de rekening van de penningmeester van de werkgroep 'Houd Hoop Levend, Plant een Olijfboom' Culemborg. Op deze manier konden wij iedere week een stand-van-zaken melden. Toen we het bedrag over wilden maken zagen we dat Tent of Nations een Anbi-status heeft. Dat betekent dat onze penningmeester deze gift bij de belastingaangifte kan aftrekken. We hebben besloten dat we het bijeengebrachte bedrag verhogen met de gecalculeerde belastingaftrek en aan de Tent of Nations € 2.850 over te maken. In dit bedrag zit ook nog een nagekomen gift. Omdat wij (de penningmeester) geen Anbi-status hebben kunt u uw gift helaas niet zelf aftrekken.
Meta Floor die zondag 1 november het cadeau voor Daoud in ontvangst mocht nemen was uiteraard zeer verrast en blij door deze extra bijdrage. Ons oorspronkelijke doel was 50 bomen voor de 50e verjaardag van Daoud. Het zijn er heel wat meer geworden.


Alle gevers enorm bedankt!