Protestantse Gemeente Culemborg

Omslag boekje kleinTer gelegenheid van de renovatie van het verwarmings-systeem en de restauratie van beide orgels is er een boekje verschenen: ‘Grote of Barbarakerk, Geschiedenis en bezienswaardigheden’. De prijs is € 5,- en de opbrengst is bestemd voor onderhoud en restauratie van het kerkgebouw.

Op 14 september 2012 ontving de burgemeester van Culemborg het eerste exemplaar uit handen van overhandiging boekjeds. Henri Veldhuis.

Het boekje is te koop via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Hoe de bepalingen uit het testament van Catharina Alida van der Dussen pas na twee eeuwen werden uitgevoerd. Hoe wanbetaling ervoor zorgde dat de grafzerk van Mathies van Bloemendal de brand van 1654 doorstond. En hoe een bankbiljet van duizend gulden de redding van het kerkorgel betekende en de bonte knaagkever bijna zijn ondergang.

Dit en nog heel veel meer valt te lezen in het boekje over de Grote of Barbarakerk. Geïllustrevoorbeeldpaginaerd met veel foto’s wordt in 72 bladzijden eerst de rijke geschiedenis van het gebouw beschreven, vanaf het begin van de 14e eeuw tot heden. Daarbij passeren onder andere de heilige Barbara, vrouwe Elisabeth, de Beeldenstorm, de grote brand uit 1654 en de Franse Tijd de revue. Daarna volgt een beschrijving van het interieur van het kerkgebouw, met tal van anekdotes.

Dit boekje is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Culemborg en specifiek in die van de grote kerk van de stad.

Het boekje is volledig door gemeenteleden gemaakt.
Tekst: Petra van Dijk, met dank aan Hans van Baal, Grada Hooijer, Jaap de Klijne, Arie Noordsij en Gert Vleugel.
Foto’s: Dik Hooijer.

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.