Marie-José Rietbergen, 'De wereld gaat door'
Een indrukwekkend samenspel van wandkleden en korte teksten waardoor veel mensen geraakt waren. Dat bracht de expositie van Marie-José Rietbergen in november in de Grote of Barbarakerk te Culemborg.
Zondag 20 november
De expositie “Kleden met een verhaal” sloot goed aan bij de laatste zondag van het kerkelijk jaar op 20 november. Een dag waarop we stil stonden 'bij hen die ons zijn voor gegaan'. In de ochtenddienst in de Open Hof heeft ds. Helma van Loon aandacht besteed aan een van de wandkleden uit deze expositie.
Met verlies omgaan
De wereld stortte in voor het echtpaar Rietbergen toen tijdens kerst 1991 hun zeventienjarige zoon overleed door een verkeersongeval. Een jarenlange worsteling volgde met veel verdriet. Zo goed en zo kwaad als het kon, zocht Marie-José een vorm om met dit verlies om te gaan.
Jas
Marie-José: “Als ik nu eens een jasje zou maken met de eigenschappen en hobby's van Michiel. Ik werkte toen als leerkracht creatieve vakken en ontwierp kleurrijke kleding. Heel langzaam begon ik en pas na een half jaar was de jas klaar.
Wat was ik blij dat ik een manier had gevonden om mijn verdriet te uiten, want met schrijven of praten lukte mij dat niet. De jaren daarna heb ik veel wandkleden gemaakt. Toen ik voor de eerste keer de kleden exposeerde in Ootmarsum kwamen daar veel reacties op. Onder andere: hiermee kun je misschien andere mensen helpen.”
Marie-José Rietbergen, 'Waar ben je nu?'
Wandkleden en teksten
Toen een vriendin van haar ernstig ziek werd, putte zij kracht uit teksten en gedichten van verschillende schrijvers en dichters. Marie-José zocht contact en vroeg hen gedichten of teksten te maken bij één of meer wandkleden.
Zo ontstond een samenspel van haar wandkleden en teksten van Marinus van den Berg, Jack de Valk, Nico ter Linden, Adri Verweij, Joke Litjens, Peter Denneman, Marieke Brouwer, Huub Oosterhuis, Stef Bos en Kees van der Zwaard.
De verschillende wandkleden zijn de 'hoofdstukken van haar rouwboek'.
Met name mensen die zelf ook een dierbare verloren hebben, ervaren vaak ontroering. Zij zijn lang niet altijd geholpen met goed bedoelde adviezen zoals ”probeer het wat van je af te zetten door te schrijven, te lezen of te praten”. Marie-José vindt het bijzonder mensen op deze manier te kunnen helpen.