Protestantse Gemeente Culemborg

werkman2De Barbarakerk heeft vele kwaliteiten. Eén daarvan is de mogelijkheid te exposeren. Goed licht, rustige wanden en een slim ophangsysteem. De openstelling is beperkt, dat wel. Kunst is vanouds de tweelingzuster van geloof. Geen religie zonder beeldvorming. De kunstcommissie is op zoek gegaan naar sporen van deze dwarsverbinding. 
Twee exposities zijn het gevolg: Hendrik Werkman.

Druksels rond chassidische verhalen. In de oorlog maakte kunstenaar/drukker Hendrik Werkman kennis met chassidische verhalen rond rebbes uit Oost-Europa in vorige eeuwen. Deze vaak wonderlijke verhalen benadrukken de goddelijke kern in alle facetten van het gewone menselijke leven. In de ellende (armoede, pogroms) een opmerkelijk uitgangspunt. Een statement natuurlijk om zo iets in de oorlog (1941) op te pakken. De kunstenaar is dan ook geëxecuteerd door de Duitsers in 1945.

Werkman maakte 2 series van ieder 10 druksels (een soort sjabloon/linosnede techniek) in een beperkte oplage. Ze zijn nu wereldberoemd en dus onbetaalbaar. Een prachtig met veel vakmanschap gedrukte uitgave van de 20 kleurige prenten is sinds enige jaren beschikbaar. In juli 2014 waren ze te bezichtigen in de kerk. Ze zijn ook te koop: voor 50 euro bent u de eigenaar van zo'n prent met verhaal in een speciaal gemaakte lijst. De opbrengst gaat naar kleine literair/culturele projectjes in de Barbarakerk. Schriftelijke toelichting is overigens aanwezig.

In oktober 2014 organiseerde de toerustingscommissie twee avonden over de achtergronden van het werk van deze opmerkelijke kunstenaar.

              werkman1